Home About Us Aims & Object Admission Rules Academic Facilities Extra Curricular Gallery Contact Us
     
     
  Syllabus  
     
 

Monthly syllabus of LKG



English

APRIL – MARCH

Commands:-
Good Morning, Good afternoon, Thank you, Please, Sit, Stand, Sorry, Walk, Run, Come here, Go there.

Action words:-
Sit, Stand, Write, Cry, Laugh, Talk

Conversation:-
Q1. What is your name?
A My name is __________________.
Q2. What is your teacher’s name?
A My teacher’s name is ____________________.
Q3. How old are you?
A I am ______ years old.
Q4. In which class are you studying?
A I am studying in Lower KG _______.

Communication skills:-
Parts of the body & self
Concept of shape & colour
Shape - Circle
Colour – Red & Green

English Activities:-
Oral A – Z
Phonetic Sounds A –Z
A - Arrow (Ice cream and velvet sheet sticking)
B - Butterfly (Paper crush printing)
C – Carrot (Sprinkling)
D - Door (paper folding)
E - Sticking Envelop
F – Flower (Fist printing)
G – Grapes (Thumb printing)
H - Hut (Sticking saw and sand)
I - Igloo (Cotton sticking)
J – Sticking Joker’s cap (Paper folding)
K – Kettle (Tearing and pasting)
L – Leaf (Leaf printing)
M – Mat (Pencil rolling)
N – Necklace (Vegetable printing)
O – Orange (Gauge printing)
P – Pineapple (Paper crushing)
Q – Quill (Sticking Quill)
R – Rain (Finger tip printing)
S – Sun (Colouring)
T – Tree (Tear and paste)
U – Umbrella (Sticking activity)
V – Vegetable printing
W – Watch (Stick and colour)
X – X’ mas tree (Stick and decorate)
Y – Yacht (Paper folding)
Z – Zebra (Draw stripes)



English:- Written work
Strokes:-
Standing line
Sleeping line
Slanting line
Zig zag line
Curves
Alphabets Aa – Zz written work
Exercise :-
Write A to Z in sequence
Write the first letter
Match the following
Circle the correct letter
Draw the picture
MATHS
Number work
Oral - 1 to 40
Activities with number
1 – Sticking circle shaped golden sheet
2 – Eyes (Colouring)
3 – Sticking 3 squares
4 – Coin Rubbing
5 – Lollipops (Sticking and drawing)
6 – Colour the triangles
7 – Rectangles (Sticking)
8 – Butterflies (Thumb printing)
9 – Chicks with thumb painting
10 – Balloon (Finger tip printing)



Written work
Introduction of Numbers - 1 to 10

Exercise :-

Write 1 to 10 in sequence
Match the following
Circle the correct number
Draw the objects

CONCEPTS
Concept of shape – Circle, Square, Triangle, Rectangle, Oval, Star
Concept of colour – Yellow, Blue, Green, Red, Orange, White, Black, Purple,
Pink, Brown
Concept of size – Big and small, Tall and short
Concept of over and under
Concept of inside and outside
Sensory training
Sense training - Sense of smell, Sense of taste
Sense of touch - Hard and Soft, Rough and Smooth
General Knowledge :-
Fruits
Mango, Apple, Banana, Orange, Papaya, Grapes, Pomegranate, Sweet lime, Pineapple, Watermelon

Vegetables
Potato, Onion, Brinjal, Carrot, Cabbage, Tomato, Beat root, Ladies finger, Capsicum, Cauliflower.

Flowers – Rose, Lilly, Lotus, Sunflower, shoe flower, Jasmine, Marigold, Poppy, Daisy.

Sense Organs - Eyes to see, Ears to hear, Nose to smell, Tongue to taste,
Skin to touch
Domestic Animals:-
cat, dog, goat, rabbit, sheep, horse, cow, buffalo, donkey.
Wild Animals:-
Lion, tiger, leopard, cheetah, elephant, fox, giraffe, bear, deer, zebra, monkey.

Birds
Crow, parrot, peacock, pigeon, owl, hen, duck, sparrow. swan, cock.
Modes of transport
Land transport :- Bus, Bicycle, Train, Scooter, Car, Auto Rickshaw
Water transport :- Ship, Boat, Yacht
Air transport :- Aeroplane, Helicopter
Conversation :-
Q01. What is the colour of the post – box?
Ans. The colour of the post – box is Red.
Q02. What is the colour of the sunflower?
Ans. The colour of the sunflower is Yellow.
Q03. What is the colour of the leaf?
Ans. The colour of the leaf is green.
Q04. What is the colour of the sky?
Ans. The colour of the sky is blue.
Q05. How many colours are there in our national flag?
Ans. There are three colours in our national flag.
They are saffron, white and green.
Q06. What is the name of your school?
Ans. The name of my school is NCS (KG).
Q07. What is the name of your Headmistress?
Ans. The name of my Headmistress is Mrs. Kavita Kumar.
Q08. When do you come to school?
Ans. I come to school in the morning.
Q09. What do you learn in school?
Ans. I learn to play, draw, read, write and to be good.
Q10. How many fans are there in your class?
Ans. There are four fans in my class.
Q11. Name our National animal?
Ans. Tiger is our National animal.
Q12. Name the biggest animal?
Ans. Elephant is the biggest animal.
Q13. Name the tallest animal?
Ans. Giraffe is the tallest animal.
Q14. Name the fastest animal?
Ans. Cheetah is the fastest animal.
Q15. Name the king of the jungle.
Ans. Lion is the king of the jungle.
Q16. Name the bird which can see only at night?
Ans. Owl can see only at night.
Q17. Name our National bird?
Ans. Peacock is our National bird.
Q18. Which is the fastest mode of transport?
Ans. Aeroplane.
Q19. Name the transport which runs on rail?
Ans. Train.
Q20. Name a transport which sails in water?
Ans. Ship.
Q21. How many days are there in a week?
Ans. There are 7 days in a week.
Monday, Tuesday, Wednesday, Thursday, Friday, Saturday and Sunday.
 
     
       
 
 
  Home      About Us     Aims & Object      Admission       Rules           Academic         Facilities       Extra Curricular       Gallery       Contact Us
  Origin Procedure Uniform Faculty
  Administration Withdrawal Rules Syllabus
  General Body Comity TC Working Days Holidays
  Fees Structure Visiting Hours Activities & Achievements
    Fee Payment    
    Transfer